понеділок, 25 лютого 2013 р.

Студенти зберігають історію


В четвер, 21го лютого, у Міжнародний день рідної мови, студентська молодь  філологічного факультету Франкового університету провела акцію у центрі Львова, біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Організаторами були Всеукраїнська асоціація викладачів української мови та літератури і кілька їхніх викладачів.
         У таке важливе свято варто говорити не лиш про мову, тому львів’янам було створено плакати із написами про нищення української історії у сучасних підручниках, переписування матеріалу, котрий буде подаватись дітям, у бік проросійських та й не тільки інтересів. Такі дії сучасних політиків влади є очікуваними, адже коли при владі люди, метою яких ( або тих хто за ними  стоїть) є руйнування етносу чи гідності народу, то про збагачення мови, про її підтримку та популяризацію годі говорити.  Гноблення, по суті своїй, яничарство – такий шлях вистелений діями, де неправдива історія є найважливішим чинником, бо від неї залежить виховання молоді, тобто майбутнього.
         Цікавим доповненням було те, що подія супроводжувалась, співами українських народних, стрілецьких та повстанських пісень. Усвідомлювати, що на акцію «протесту» таким важливим діям виходять переважно дівчата, не молоді хлопці, тому й слухати пісні героїв було морально важко, сумно. Таке й  вийшло із результатами акції. Якщо підсувати результати акції, то можна подумати, що подія зроблена спеціально для ЗМІ. Перед купкою студентів бігали лише "хлопці з камерами" та "дівчата з мікрофонами". Із плакатами стояло трохи більше сотні пікетувальників, а перехожих львів'ян, котрі долучилися до акції, вполовину менше.
Зрозуміло що, захід зроблений не для галочки, мета велика, а користі – катма. В результаті виглядало, ніби подія зроблена для ЗМІ, бо перед купою студентів бігали «хлопці із камерами».
Про такі речі важко писати, але українці повинні задуматись, чому маємо таку невтішну ситуацію, де свідомість суспільства?
         Маю надію, що користь якась все ж буде. Перехожим розповідали про свято, про мету заходу, й велика кількість людей мали змогу записати на двох великих листах своїх кандидатів, які нашу історію «ТВОРЯТЬ» , а які -  «НИЩАТЬ».

Під кінець події, зацікавлені і молодь разом заспівали біля Кобзаря Гімн України.
Підготував:  Веприк Микола.








Немає коментарів: