вівторок, 19 лютого 2013 р.

Інвестиції у Львів, або знову продаємо своє.




«Інвестиції у Львів»
         Львівська міська рада 19го лютого презентувала у своїх стінах брифінг на тему: «Інвестиційний клімат Львова. Найбільші інвестори міста минулого року та перспективи 2013 року».
        
Інвестиції, інвестиції. Усюди про них мова, так ніби це головна мета Української економіки, чи спільноти. Телебачення, газети і усяке інше ЗМІ, гудять тими новинами так, ніби нам хтось несе великий подарунок. Дивно, що в суспільстві популярна думка, наче хтось для нашої користі щось зробить; такого не буває, особливо у сучасному економічному та інформаційному суспільстві. Явно хворобливі погляди висвітлені у засобах інформації переводять увагу від реального розвитку потужностей українських заводів, корпорацій та інших важливих проектів. Бо саме в своєму (державному чи приватному) підприємстві сила, і більша користь, навіть для працівників. Народна мудрість вчить нас, а ми вперто не чуємо: «Свій до свого, по своє».
Цього разу на зустрічі із журналістами доповідав начальник управління зовнішньо економічних відносин та інвестицій Сергій Кіраль. Він наголосив про збільшення кількості інвестованих підприємств у 2012 році, виокремив цифру: 288 млн. дол. (на область) інвестицій що прийшли  у минулому році, в результаті на жителя Львова припадає близько 1400 доларів інвестицій.
         Кошти пріоритетно були залучені у таких галузях:
1)    Фінансова галузь
2)    Промисловість
3)    Енергетика
4)    Торгівля
Країнами інвесторами були в більшості випадків Польща, Кіпр та ще кілька ближніх західних сусідів.
Доповідач поділився хорошими звершеннями минулого року, розповів про створення заводу електропроводів до автомобілів компанією «SWG», із немалою кількістю робочих місць.
Мова також йшла, про проведення сприятливих заходів для презентації хорошого інвестиційного клімату Львівщини. Апогеєм було ЄВРО  2012, після якого зросла кількість запитів інвесторів.
         У об’ємному висновку із підсумками роботи управління пан Сергій зазначив: «Інвестиційний клімат Львова кращий ніж в середньому в Україні. На мою думку, кожен 2гий інвестор, починає пошук можливих капіталовкладень із Львова, аж потім по інших регіонах України».
Начальник  виділив такі переваги Львова:
1.     Наявність «Львівської політехніки» як навчального центру технічних спеціальностей, що сприяє іміджу міста.
2.     Доступність міста порівняно з іншими, як територіально так і процедурно.
3.     Недорога робоча сила, в порівнянні із країнами ближнього заходу.

«На даний момент ведуться конкретні переговори із 6тьма великими підприємствами про співпрацю» Серед яких переважають IT компанії, Будівельні та Виробничого сектору підприємства» - підкреслив доповідач.
Сергій Кіналь озвучив такі недоліки:
1.     Відсутність швидкого порядку надання місця діяльності.
2.     У зв’язку із не найкращим іміджем України, інвестори бояться ризикувати коштами. Це і податкові аспекти, прозорість суду, та політична нестабільність.
3.     Висока вартість земельних ділянок.
У планах на наступний 2013 рік, управління має пріоритетні напрямки діяльності, одним з яких є сміттєпереробна діяльність.
Все ж непогано, що на нашу економіку дивляться, цікавляться, а отже бачать перспективу. Разом з тим, вважаю, що свої потужності треба розвивати, а не продавати, лиш тоді буде користь і поступ. І справа не в дрібних фірмах, кафешками країну не побудуєш, потрібно думати глобально і виключно патріотичними мотивами,а  згодом і купувати європейські корпорації.

Із Львівської Ратуші,
Фото і опис підготував: Веприк Микола,
родом з файно міста Тернополя.

Немає коментарів: